ZWEMMEN

WAAROM ZWEMMEN GOED IS VOOR UW HOND


1: Zwemmen remt de gewrichtsslijtage (oftewel artrose ) af.
Gewrichtsslijtage ontstaat door beschadiging van het kraakbeen van de gewrichten.
Tijdens het zwemmen wordt door de opwaartse druk van het water de gewrichten bewogen zonder dat ze belast worden. Het niet belasten van de poten vermindert de druk op de gewrichten waardoor minder kraakbeenbeschadigingen ontstaan en het minder pijnlijk is reeds versleten gewrichten te bewegen.
Tevens wordt door bewegen meer gewrichtsvloeistof gevormd. Deze vloeistof voedt het kraakbeen en smeert het gewricht.
In het water kan niet plotseling worden afgeremd en kunnen geen plotselinge scherpe bochten worden gemaakt, zoals bij het spelen met een balletje op een grasveld. Bij deze balspelletjes worden de gewrichten, pezen en banden overbelast. Ze bevorderen gewrichtsslijtage en kunnen verscheuring van de pezen en banden veroorzaken.
Door de weerstand van het water traint de hond ook de spieren.

2: Door de rechtlijnige bewegingen die de achterpoten tijdens het zwemmen maken, worden de bilspieren op een juiste wijze getraind. Sterke spieren zorgen dat de gewrichten goed op elkaar aansluiten. Hetgeen van belang is voor een goede ontwikkeling van de heupen.

3: Zwemmen in kalm water is goed voor het versterken van de buik- en rugspieren van honden met een lange rug, zoals bij de teckel. Teckels zijn door hun lange rug zeer gevoelig voor een hernia dus dit ras is zeer gebaat bij goede buik- en rugspieren.

4: Stromend water masseert de spieren.

5: Het zoute water van de zee helpt vele vormen van huidontstekingen te genezen en te voorkomen.

6: Het is een perfecte verkoeling voor uw hond, zeker met deze temperaturen momenteel.

WANNEER JE HOND NIET LATEN ZWEMMEN

* Honden onder de leeftijd van een half jaar.

* Honden, die ziek zijn of een hele slechte conditie hebben, want zwemmen kost veel meer energie dan bijvoorbeeld naast de fiets lopen. Dus een hond niet laten zwemmen als deze bijvoorbeeld ernstige hart- of longklachten heeft .

* Honden met epilepsie.

* Honden, die net geopereerd zijn. Een hond mag afhankelijk van het type operatie de eerste 1 tot 12 weken na een operatie niet zwemmen. Vraag aan de chirurg, die uw hond geopereerd heeft, wanneer, waarin en hoeveel uw hond mag zwemmen.

* Honden met een korte snuitpartij b.v. de Engelse Bulldog en de Boston Terriër en
met korte poten en een zwaar lichaam b.v. de Basset Hound.

* Honden die verzot op water zijn en er wel induiken maar niet kunnen zwemmen. Dus kijk of uw hond kan zwemmen en zijn / haar kop boven water kan houden. Zwemmen is niet alleen met de voorpoten spartelen. Ook de achterpoten moeten krachtige voortstuwende bewegingen maken.

* Honden die maar geen genoeg van het zwemmen kunnen krijgen, moeten voordat ze oververmoeid raken uit het water worden gehaald.

* Honden die tijdens het zwemmen veel water naar binnen krijgen.
Bij sommige honden gebeurt dit alleen als ze met een voorwerp (bijvoorbeeld een tennisbal) in de bek zwemmen.
Grote hoeveelheden water in de maag zou een maagkanteling tot gevolg kunnen hebben.
En in geval van zeewater kan het zout, doordat het irriterend werkt op het maagdarmkanaal, braken en diarree kunnen veroorzaken.

* Niet in erg koud water, want dan kunnen de spieren verkrampen.

* Niet als de kwaliteit van het zwemwater niet goed is. Dit is doorgaans het geval
In sloten en kleine poelen.

* Als het water besmet is met een flinke algengroei (blauwalg), of het water van kleur is veranderd. Hier kunnen honden jeuk van krijgen. In stilstaand water krijgen ook schadelijke bacteriën, zoals bv E.coli, meer kans zich snel te vermeerderen.

* Als dode vissen of vogels in het water liggen.