DE VERTERING VAN GROENTEN BIJ HONDEN

Het is heel gezond om groenten te voeren aan een hond , zeker als je voornamelijk rauwe vleesvoeding geeft. Groenten bevatten belangrijke voedingsstoffen waaronder vetzuren, mineralen en vitamines die niet in vleesproducten zitten. Ook bevat groenten de nodige vezelstoffen welke noodzakelijk zijn voor een gunstige darmflora. Maar ook brokkeneters zijn zeer gebaat bij het eten van groenten daar het percentage groente in de meeste commerciële brokken zeer laag is.
De vertering van voedsel bij een hond begint, in tegenstelling tot bv. De mens, in de maag. Een hond heeft namelijk geen enzymen in het speeksel om voedsel al te veranderen / om te zetten.

Honden zijn niet in staat om rauw plantaardig voedsel te verteren. Dit komt omdat de celwand van een plant is voorzien van een extra laagje wat cellulose wordt genoemd. Voor de vertering van cellulose zijn bepaalde bacteriën in het darmstelsel nodig die een hond niet bezit. Hierdoor is het belangrijk om groenten eerst te pureren voordat je het geeft aan je hond. Door te pureren maak je de celwanden van de plant stuk (even kort koken en daarna met de staafmixer pureren kan ook) .Je maakt dus in principe de groente “stuk” zodat de vitamines en mineralen vrij komen en in het lichaam kunnen worden opgenomen.
Een hond kan dit namelijk niet uit de groenten halen wanneer plantencellen nog heel zijn.

Je kunt bijna alle groenten (rauw) voeren, maar af te raden is:

Ui, prei, en bieslook, hier zit de stof thiosulfaat in. Mensen zijn in staat deze stof te verteren maar honden niet. Thiosulfaat wordt makkelijk geabsorbeerd in de bloedbaan van het dier waar het de celstructuur van de rode bloedcellen afbreekt. Dit leidt tot bloedarmoede en schade aan hart en nieren.

( rauwe) Aardappelen , giftig door de stof solanine. Veroorzaakt koorts, braken, diarree.

Champignons en paddestoelen, bevat de gifstof agaritine (=kankerverwekkend) en veroorzaakt nierproblemen .

Aubergine, tomaat en paprika KUNNEN soms zorgen voor jeuk en diarree, daar veel honden allergisch zijn voor groenten uit de nachtschadefamilie. Ook veroorzaken ze schade aan de nieren en het centrale zenuwstelsel.

Koolsoorten, veroorzaken darmgassen en zijn niet goed voor de schildklier. Koolsoorten bevatten isothioyanaten, welke een vergroting van de schildklier kunnen veroorzaken.

Avocado, bevat de stof persine wat giftig is voor een hond. Kan leiden tot alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen.

Knoflook kan bij honden een vergiftiging veroorzaken. Onderzoek heeft aangetoond dat een dosis van ongeveer 5 gram verse knoflook per kilogram lichaamsgewicht per dag een giftige werking kan hebben. Met de nadruk op vers! Dat zou betekenen dat een hond van 10 kg lichaamsgewicht 50 gram verse knoflook zou moeten krijgen. Dat is een onwaarschijnlijke hoeveelheid, die we niet aan onze hond voor zullen schotelen. Daarbij heeft knoflook ook veel gezondheidsvoordelen en een positief effect op: Het immuunsysteem , bestrijding van bacteriële- virale en schimmelinfectie, ondersteunt de lever, verlaagt het cholesterolgehalte, en is een natuurlijk anti-vlooien en tekenmiddel. Knoflook in gedroogde vorm, vormt weinig risico, de bestanddelen van knoflook die schadelijk zijn voor een hond, vervliegen door het droogproces. Het is in geen geval verstandig knoflook te geven aan pups en drachtige teven.

Voor alles geldt: overdaad schaadt, dus gebruik het gezonde verstand. Twijfel je over het geven van bepaalde soorten groenten? Vraag dan advies aan een voedingsdeskundige..

Je kunt ook gedroogde groenten kopen, wanneer je dat makkelijker vind. Door het droogproces wordt de celstructuur gebroken waardoor het hetzelfde effect heeft als pureren. Het gecontroleerde droogproces garandeert nagenoeg een volledig natuurlijke conservering van de stoffen in de groenten, zoals vitaminen en mineralen. Daardoor blijven bijna alle voedingsstoffen behouden. Even 10 minuten in een laagje water laten wellen en dan mixen met het voer.

Eet smakelijk!!🐶🐶🐶

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Janet Toele, Hond & Baas Coaching. Het kopiëren of doorsturen van deze tekst of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan