HONDEN EN POEP ETEN

Honden hebben de voor ons vieze gewoonte om poep te eten, een gewoonte die moeilijk af te leren is.
Honden vinden het simpelweg gewoon lekker, maar bij sommige honden kan er sprake zijn van een gedragsprobleem. Het eten van ontlasting heeft in de meeste gevallen niets te maken met tekorten in de voeding, in tegenstelling tot wat veel mensen denken of gezegd word. Eerder door een verstoorde opname van voedsel en dus voedingsstoffen.

 WAAROM ETEN HONDEN POEP

Er komen hier dus meerdere factoren bij kijken waarom honden graag poep eten. Is het je wel eens opgevallen, dat wanneer je hond een drol van een soortgenoot eet, de kleur meespeelt?

Aan de kleur kun je namelijk heel goed zien wat voor voeding degene krijgt die de boodschap heeft “neergelegd”. In veel commerciële hondenvoeding zitten veel kleur, geur- en smaakstoffen wat allemaal terug te vinden is in de ontlasting. Hoe duidelijker en chemischer het kleurtje van de drol is, hoe lekkerder deze smaakt door de toevoegingen in het voer.
Een ware delicatesse dus voor je hond…
Kattendrollen zijn daarom ook vaak favoriet om maar niet te spreken van mensenpoep!!!
Dat laatste is het meest afschuwelijke wat een hond aan poep kan eten, de geur alleen al is ondraaglijk. Niet zo gek als je bedenkt wat voor rotzooi wij naar binnen werken aan E-nummers en andere toevoegingen….

Een andere factor, buiten het feit om dat ze het lekker vinden, is de genetische aanleg / instinct van een hond. Van oudsher hebben wolven de gewoonte om hun eigen ontlasting en die van andere roedelleden op te eten.
Dat heeft te maken met:
-Eventuele rivaliserende wolvenroedels geen informatie verstrekken betreft hun aanwezigheid.
– Om te voorkomen dat eventuele besmettingen zich niet verder uitbreiden onder de andere leden van de roedel.

AFWIJKEND GEDRAG

Er kan sprake zijn van een gedragsprobleem, zeker wanneer een hond pathologisch gedrag vertoont.
Oorzaken hiervan kunnen onder andere zijn:
– Stress
– Verveling
– Frustratie
– ( Negatief) aandacht vragen
– Medisch ( slecht werkende lever of alvleesklier, diabetes, ziekte van Cushing)
– Leefomstandigheden pup
(te vroeg bij moeder weggehaald, te lang in eigen uitwerpselen zitten, slechte hygiëne)
-Geboorte pup, bevalt een moederhond dmv een keizersnede geeft ze haar goede darmflora niet voldoen

 GEVAARLIJK

Ontlasting bestaat uit onverteerde voedingsbestanddelen en bacteriën. De meeste van deze bacteriën zijn niet ziekmakend, maar een aantal zijn wel gevaarlijk.
– Salmonella
 – Parasieten als giardia en wormen ( giardia is zeer besmettelijk en kan zelfs leiden tot sterfte bij vooral jonge en oudere honden, en honden met een zwak of laag immuunsysteem)
– Virussen
– Restanten ontwormingsmiddelen bv in paardenmest
– ESBL bacterie, een enzym dat ervoor zorgt dat een bacterie die een infectie veroorzaakt resistent wordt tegen antbiotica.

SLOTSOM

Ontlasting eten bij honden is een complexe gewoonte welke ontstaat door verschillende factoren.
Een gewoonte die moeilijk af te leren is maar zeker niet onmogelijk.
Zorg ervoor dat je hond :
– Voldoende afleiding heeft
– Genoeg afwisseling dmv steeds een andere looproute en / of omgeving
– Meer ( mentale) uitdaging bieden
– Bewuster met je hond bezig zijn tijdens de wandeling, maak contact met je hond en laat je telefoon thuis of in je zak zitten.
– Je hond aanlijnen, voorkomen is beter dan genezen.

En laten we nu eens met z’n allen heel simpel de ontlasting van onze honden gewoon eens opruimen….

Zoals elk onderwerp verschillen ook hierin de meningen van deskundigen, therapeuten, artsen en hondenkenners. Maar 1 ding is iedereen het over eens , en dat is dat het een vieze gewoonte is.

*Heb jij ook te kampen met een hond die stelselmatig ontlasting eet? Overweg dan eens hulp in te schakelen om jouw hond van zijn nare gewoonte af te helpen.

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Janet Toele, Hond & Baas coaching. Het kopiëren of doorsturen van deze tekst naar derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deelknop is wel toegestaan.